1 jaar Atelier Horneman in Veendam

Alweer één jaar geleden opende Atelier Horneman, een lijstenmakerij en winkel voor kunstenaarsbenodigdheden, haar deuren in Veendam. Midden in de zomer vond er een feestelijke bijeenkomst plaats in de locatie die als bijnaam de ‘KUBUS’ heeft. Dit is een architectonisch gebouw volledig gemaakt van hout, dat naast kunstenaarsbroedplaats ‘De Turfcentrale’ staat.

In 2020 bestond Atelier Horneman 10 jaar. Ze hadden al een vestiging in Lewenborg, Groningen. Omdat er in Oost-Groningen maar weinig aanbod was op dit gebied, zagen eigenaars Martin Horneman en Stefanie Horneman-Ottens een kans om ook in Veendam een locatie te openen. Na sluiting van H&R creatief in Stadskanaal, wegens pensioen, is in Oost Groningen nu nog maar één professionele en gecertificeerde lijstenmakerij waar men terecht kan. De zaken gaan dan ook goed  en steeds meer klanten weten de lijstenmakerij te vinden. In 2020 was Martin nog uitgeroepen tot ‘Lijstenmaker van het jaar’, via een landelijke wedstrijd. Door de jaren heeft hij zich op hoog niveau gecertificeerd via de Engels gilde ‘Fine Art Trade Guilde’. Dit resulteerde in diverse opdrachten voor particulieren, bedrijven, musea en galeries.

Vanaf oktober zal Stefanie zich ook fulltime gaan bezighouden met de lijstenmakerij. Zij is momenteel nog directeur bij het Stedelijk Museum in Coevorden. Maar door de flinke toename in opdrachten, heeft ze er voor gekozen om al haar tijd in te zetten voor de twee lijstenmakerijen. “De twee winkels hebben we helemaal zelf van nul af aan opgebouwd en zijn onze ‘kindjes’. We zijn er trots op dat we met deze onderneming het zo ver geschopt hebben. Het is hard werken en meestal draaien we werkweken van 60 uur per week. Maar we doen wat we leuk vinden. Mensen zien en waarderen de kwaliteit die we leveren en we worden er zelf ook blij van als de inlijsting met een grote glimlach door de klant worden ontvangen.” Aldus Stefanie.

Plannen voor de toekomst zijn er nog genoeg. “We blijven uitbreiden met onze werkplaats en kunstenaarsbenodigdheden. Zo hebben we onlangs ons aanbod uitgebreid met de professionele Faber-Castell potloden, die door kunstenaars over de hele wereld worden gebruikt.” Martin en Stefanie zouden ergens in de komende jaren het liefst een pand kopen. “We huren nu beide panden, maar ook aan de toekomst denkend is het natuurlijk goed om te investeren in een pand, dat echt van jezelf is.” Of dat in Groningen of Veendam zal zijn, is nog niet bekend. Het is wachten op het juiste moment en het juiste pand.

Wie meer wil weten over dit lijstenmakersduo en hun atelier, kan kijken op www.atelier-horneman.nl De lijstenmakerij in Groningen is geopend van dinsdag tot en met zaterdag. De lijstenmakerij in Veendam van donderdag tot en met zaterdag.

0
Winkelwagen