Atelier Horneman ontvangt leden van de Tweede Kamer

Leden van de Tweede Kamer Eppo Bruins (CU) en de in Groningen wonende Anne Kuik (CDA) brachten vrijdag 6 maart een werkbezoek aan lijstenmaker Martin Horneman. Martin is ‘lijstenmaker van het jaar’ en leidt als leermeester van de Ambachtsacademie in zijn bedrijf Gabrielle Pedro op tot vakbekwaam ondernemer in zijn vak. De opleiding lijstenmaker is één van de 19 opleidingen van AmbachtNederland.

Tijdens het werkbezoek kregen de leden van de Tweede Kamer uitleg over het vak lijstenmaker. Daarnaast kwamen de doelstellingen van AmbachtNederland aan bod en het traject rondom de opleidingen die AmbachtNederland biedt. Martin Horneman vertelde over zijn rol als leermeester en Gabrielle Pedro lichtte haar motivatie toe om zich tot lijstenmaker op te laten leiden.

De Ambachtsacademie is opgericht als oplossing voor te geringe instroom van gekwalificeerde vakmensen voor het kleinschalig ambacht. De opleidingen van de Ambachtsacademie zijn ontwikkeld door ervaren ambachtslieden. Overal in het land zijn leermeesters beschikbaar die hun vak willen overdragen, bijvoorbeeld vanwege bedrijfsopvolging.

Ook de lijstenmakers in Nederland kampen met een gebrek aan instroom van gekwalificeerde vakmensen. En dat terwijl ze een prachtig vak uitoefenen. De 50-jarige Gabrielle Pedro heeft het met Martin als leermeester getroffen. Ze vertelt: ‘’Na twee jaar volop solliciteren en vele afwijzingen, besloot ik het roer om te gooien en me om te scholen. Hier bij Martin leer ik niet alleen het vak, maar ook hoe je onderneemt. Hij denkt ook mee over de start van mijn eigen onderneming. En dat gaat mij lukken.”

Opleidingsstructuur die wérkt
De Ambachtsacademie is in 2018 van start gegaan. In januari 2020 reikte minister Koolmees de diploma’s uit aan de eerste geslaagden. Zij werken nu als glazenier, keramist, kledingreparateur, klusser, meubelmaker, meubelstoffeerder en pianotechnicus. Op dit moment financiert het ministerie van SZW de opleidingstrajecten van werkloze 40-plussers. AmbachtNederland pleit voor structurele bekostiging van de Ambachtsacademie.

V.l.n.r.: Yvonne de Ruijter (Directeur, AmbachtNederland), Gabrielle Pedro (Gezel, Atelier Horneman), Anne Kuik (CDA, Tweede Kamer), Martin Horneman (Leermeester, Atelier Horneman), Eppo Bruins (CU, Tweede Kamer), Stefanie Horneman-Ottens (Atelier Horneman), Elrie Bakker-Derks (Voorzitter AmbachtNederland)

0
Winkelwagen