Lijstenmaker in opleiding

Sinds 13 augustus mogen wij een lijstenmaker opleiden en is er een nieuw gezicht in onze lijstenmakerij bij gekomen. Gabrielle Pedro uit Groningen kwam een tijdje terug bij ons langs omdat ze zich via de Ambacht Academie om wilde laten scholen tot lijstenmaker. Ze zocht daarvoor een stageplek waar ze in de praktijk het vak goed kan leren. Onze winkel kwam als zeer geschikt op haar over mede dankzij de prijzen die we hebben gewonnen en de  klik die we met haar als persoon hebben. Na een paar keer afspreken zijn we nu officieel het meester gezel traject begonnen zoals dat gaat bij oude ambachten. Door veel mee kijken en oefenen zal Gabrielle na ongeveer anderhalf jaar het vak lijsten maken moeten beheersen.

 

Waarom is er behoefte aan nieuwe lijstenmakers? Het is een oud ambacht met weinig nieuwe instroom. De meeste lijstenmakers zijn op leeftijd en hebben helaas geen opvolging. Al meer dan tien jaar probeert de lijstenmakers branchevereniging Art-Frame een opleiding te realiseren wat heel lastig bleek te zijn. Totdat twee jaar geleden subsidies werden toegekend aan oude ambachten die dreigden te verdwijnen. Dit heeft de branchevereniging opgepakt en zo kwam alles in een stroomversnelling. Het resultaat is een opleiding voor jongeren bij Nimeto in Utrecht en een meester gezel traject via de Ambacht Academie in Zoetermeer. Mensen die in de WW zitten kunnen omgeschoold worden om zelf een lijstenmakerij te beginnen of over te nemen. Uit onderzoek is gebleken dat er nog steeds veel vraag naar inlijstwerk is en voldoende ruimte voor nieuwe lijstenmakers.

 

Inmiddels is Gabrielle een maand bij ons aan het meelopen en we merken dat ze het vak snel oppakt. Ze heeft er aanleg voor, helpt mee met opdrachten en kan inmiddels zelf een lijst verstekken en krammen. Om te oefenen hebben we een partij materiaal opgekocht waarvan Gabrielle een tiental 30x40cm lijsten heeft gemaakt. Deze lijsten gaan inclusief een schilderdoek in de aanbieding. Op de foto ziet u een trotse leerling met haar eerste eigen gemaakte lijst!

 

Voor meer informatie over de opleiding gaat u naar: https://www.ambachtnederland.nl

 

 

0
Winkelwagen