Schilderij opspannen

Een schilderij opspannen doen wij wekelijks. Schilderijen gekocht als souvenir in het buitenland worden vaak opgerold voor transport met het vliegtuig. Die kan men vervolgens bij onze lijstenmakerij in Groningen het schilderij weer laten opspannen en inlijsten. Deze keer mochten we een schilderij opspannen uit Brazilië van groot formaat. In dit nieuwsitem leggen we uit waar je op kan letten bij het uitzoeken van een schilderij.

De schilderijen hebben we opgespannen op speciaal op maat gemaakte spanramen vanwege het bijzondere formaat. We hebben inmiddels veel ervaring opgedaan met het opspannen van doeken uit het buitenland en merken dat de kwaliteit niet altijd even goed is. Het is daarom aan te raden om bij het uitzoeken van je schilderij goed te letten op de kwaliteit van het doek. Behalve of het kunstwerk je aanspreek volgen hier een paar tips waar je op kan letten bij het aanschaffen van een schilderij op vakantie.

TIPS voor aankopen schilderij

Kwaliteit van het doek
Is het bijvoorbeeld katoen of linnen. Het komt ook voor dat het schilderij op stof gemaakt is dat op vitrage lijkt, deze stof is zo dun dat het bijna niet strak te krijgen is.
Let bij je aankoop ook een beetje op of het schilderij recht/haaks is en of er voldoende stof rond het schilderij over is om het doek op te spannen. Houd er rekening mee dat minimaal 2 centimeter rondom wegvalt vanwege het opspannen.
Waar je ook nog op kunt letten is of het wel echt geschilderd is, regelmatig zien wij dat het aangekochte schilderij een kopie is of een print waaraan wat verf is toegevoegd. Om te kijken of iets echt geschilderd is kun je op meerdere manieren achter komen, ik laat er vaak wat licht over schijnen en kijk of er reliëf in de verfhuid te zien is.

Eenmaal thuis

Als de schilderijen eenmaal opgerold de reis hebben overleeft is het aan te raden om het werk niet maanden opgerold weg te leggen maar redelijk snel op te spannen en eventueel in te lijsten zodat er geen bobbels of vouwen in het doek ontstaan.

 

0
Winkelwagen